Newsflash för dom som inte riktigt har fattat ännu....

 

Vad är utbrändhet/utmattning?

I Sverige väljer man idag som medicinsk term att kalla ohälsotillståndet för utmattningssyndrom i stället för utbrändhet. Människor som drabbas får oftast en mängd skiftande kroppsliga symtom, koncentrationssvårigheter och djup trötthet som inte avtar efter en kortare periods vila. Det är främst den känslomässiga tröttheten som anses vara syndromets kärna.

 

Solnedgång

 

 

Vad är orsaken?

I dag är de flesta överens om att det handlar omlångvarig stresspåfrestning; socialt, emotionellt eller annan form av livskris där individen inte getts eller givit sig själv möjlighet att vila eller återhämta sig. Det handlar på så sätt om den sammantagna belastningen från arbetslivet och livssituationen i övrigt. 

Långvarig stress har visat sig leda till sämre sömnkvalitet och störd återhämtning. Detta har visat sig ha central betydelse för utveckling av syndromet. Förhöjd stressnivå bidrar bland annat till ökad ämnesomsättning som kan leda till svårigheter att somna in, täta uppvaknanden och känsla av att inte vara utsövd. Det har visat sig att sömnen påverkas negativt av framför allt oro inför morgondagen.

 

Utmattningsförloppet?

Utmattning uppstår som följd av att att man under längre tid utsatts för stress och krav som successivt påverkat och minskat den inre styrkan. En kontinuerlig förlust kan i detta sammanhang leda till upplevelse av förlorad tro på sig själv, försämrade levnadsförhållanden, förlust av materiella värden, tid, pengar och kunskap.

 

Den uppkomna förlusten leder i sin tur vidare till försämrad förmåga att hantera fortsatta påfrestningar i livet. Viljan att försöka komma till rätta med den uppkomna situationen leder oftast till att allt mer tid avsätts för att hantera den uppkomna belastningen på bekostnad av till exempel sömn, motion och minskat socialt umgänge. Den första signalen på obalans och ökad stressbelastning är oftast rubbat sömnmönster.

 

 

 

Vår inre styrkor lägger grunden för vårt välmående, fysisk hälsa och socialt fungerande. Styrkorna är något som vi oftast kämpar aktiv för att behålla. Under utmattningsförloppet är det vanligt att vi under denna kamp upplever ilska, irritation och ångest. Om vi inte återhämtar oss kan den påbörjade kampen leda till uppgivenhet, tomhet och depressiva symtom som följd.

 

 

Vilka drabbas?

Den frågan är i dag fortfarande svår att svara på. Det finns studier som visar att attityder, värderingar och individuella egenskaper kan ha betydelse för utveckling av syndromet. Vissa har ökad stresskänslighet och minskad motståndskraft att hantera skilda stressorer. Det kan bero på vad personen tidigare lärt sig, medvetet eller omedvetet, utifrån ett socialt, kulturellt eller historiskt sammanhang.

 

Motståndsresurser?

Vi mår bra av:

  • att uppleva känsla av mening och sammanhang
  • socialt stöd
  • trygghet och kontroll
  • fysisk aktivitet och regelbundna måltider
  • eget utrymme, att ge sig själv möjlighet till reflektion, njutning och fritidsintressen
  • positiv självkänsla - att duga som jag är
  • bild av mig själv som någon som kan hantera eller åtminstone uthärda en stressfylld situation

Jag har verkligen mina perioder när det gäller att blogga

Ibland bloggar jag ofta och flera ggr per dag, medans jag andra ggr inte orkar någonting alls.
Nu måste jag skriva av mig pga av en historia Micke berättade om igår.
Och det är om Fri uppfostran, alltså föräldrarna låter barnen göra vad dom vill och får bestämma allt själva, och tanken bakom allt detta idiotiska påhitt ät att barnen ska bli självständiga och få ett större Ego...så att dom klarar sig bättre i vuxna livet... Hoff jag blir så arg så jag bara skakar.
Han hade hört en historia från sin chef om att han hade sett en unge vid kassorna på coop. Den där ungen hade stått och sparkat en tant i benet ett ganska bra tag tills tanten sa till pojkens mamma att du måste be din som sluta sparka mig för att det gör ont, och då hade mamman sagt att pojken har fri uppfostran och att hon inte tänker be han sluta.
Då hade en kille från andra kassan öppnat en mjölk och hällt den över pojken och mamman hade då börjat skrika -Vad gör du!? Så där kan du inte göra uj68ji=)&"!!!! Och då hade killen sagt att han har blivit fritt uppfostrad... JADA JADA JADA! Det har tydligen hänt, men frågan är om det "verkligen" har hänt här i Kiruna.
Vi började googla om det här och det fanns 1000 olika versioner på nättet om en pojke hans mamma och en man på coop, och mjölken byttes ut mot Yoghurt och JaDA JADA..
Men iallafall, finns det verkligen såna här idiot föräldrar?
Ahhh jag blir så arg...!
IDIOTER
Nu kommer alla bilder på vad ni bloggläsare har missat...
F*n vad arg jag är...
Mitt kök håller iallafall på att bli färdigt...
Svårt att fota bra bilder med min mobil men här kommer en liten skymt av köket
Jag Jonas och barnen åkte efter ballongbilarna som barnen kallade dom och fick en massa vatten på oss :)
Kiruna hade ett par riktigt fina dagar förra veckan som vi verkligen tog vara på :)
Jag har köpt biljett till efterfesten :)
I fredag på natten åkte jag Kjelle och Picky om och kikade på midnatssolen
Här står dom och leker med sina mobilkameror.
Picky
Jag älskar tidningar :)
Efter varma dagar och mycket lek så blir man trött
TRÖTT
Sen kom stormen!
Hittar också alldelens för coola fräcka saker som jag vill ha i tidningar

baka kaka

Dom senaste dagarna har jag bara bakat. Detta är vad jag har gjort. :)
En liten bild på banankaka..
Men det kommer fler.
Har kommit i någonslags bull-period.
Jag tänker bara på att baka baka baka....

Mysfaktor

Btw så fick min lilla ugn hamna uppe på tavelisten med risk att barnen tar sönder den :)

Igår nattbakade jag :)

Och det blev kardemummabullar och vaniljbullar :)
Idag funderar jag på banankaka i långpanna.
:)

RSS 2.0